Hvordan åbnes emballagen?

 

Åbnes emballagen som tiltænkt fra producentens side? Åbningsstrategi er relevant, fordi det siger noget om forbrugerens forståelse for emballagekonstruktionen. Åbnes en emballage anderledes end tiltænkt, kan det betyde tab af funktionalitet, og en emballage, der er udviklet til at være let at åbne, kan pludselig virke modsat. Åbningsstrategien har derfor betydning for, hvor mange kræfter en person skal overføre til emballagen for at åbne den. De forskellige greb, som man kan anvende i en åbningsproces, har stor betydning for, hvor mange kræfter man kan anvende. Nedenfor er 10 af de mest anvendte greb til åbning af beholdere illustreret.

 

Forstå åbningsstrategien

De fleste emballager er konstrueret efter de samme generelle principper, og derfor vil de fleste forbrugere ikke tænke over, hvordan de angriber den emballage, som de gerne vil åbne. Den valgte strategi afhænger af tidligere erfaring og generel styrke i arme, hænder og fingre. Størrelsen af fingre og hænder har også betydning for brugerens valgte åbningsstrategier. En forståelse af åbningsstrategier er et vigtigt redskab i design af en emballage. Dette kan opnås ved brugerstudier og -observationer, hvor forbrugernes åbningsstrategi dokumenteres f.eks. vha videoobservationer.

 

Påvirk åbningsstrategien

Åbningsstrategien kan påvirkes ved at benytte særlig grafik, der tydeliggør, hvordan emballagen åbnes nemmest – se grafik og farvevalg. Emballagens udformning har desuden også stor betydning for hvilket greb og åbningsstrategi der vælges i åbningsprocessen, og derfor også for den kritiske kraft forbrugeren kan overføre til emballagen.

 

Eksempler på anvendte greb afhængig af skruelågsdiameter

Til åbning af skruelåg er de mest anvendte greb: Kuglegreb, kassegreb, sidegreb, massegreb og stanggreb (almindeligt, som angivet i Taylor og Schwartz’ klassificering, eller omvendt eller med ringfingeren i stedet for pegefingeren. Anvendelse af de enkelte greb afhænger af diameteren på skruelåget (se grafen til højre). Til åbning af youghurtbægre og poser, hvor udformningen er en helt anden, er det en anden åbningsstrategi forbrugeren anvender og derfor også andre greb (se Yoxalls’ udvidede grebsklassificering til højre).

Åbningsgreb


Åbningsstrategier

 

Diameteren påvirker hvilket greb, der åbnes med: Procent der anvender de enkelte åbningsgreb i forhold til diameteren på skruelåget (klik på billedet for større billede).

 

 

__________________________________________________

 

 

 

Taylor og Schwartz’ grebsklassificering (klik på billedet for større billede).

 

 

__________________________________________________

 

 

 

Yoxalls´ udvidede grebsklassificering (klik på billedet for større billede)
(Packag. Technol. Sci. 2007; 20: 217–229)